Recensies gezondheidszorg:

Waar treed ik wekelijks of maandelijk of incidenteel op:
*Bij diverse locaties van Careyn
*Bij diverse locaties van Curamare
*Bij de Herbergier in Oostvoorne
*Bij de Jacobahof in Oostvoorne
*Bij diverse Thomashuizen
*Bij diverse locaties van de Zuidwester
*Bij de Westenrijck boerderij locatie High Five
*Bij diverse locaties van Dagelijks Leven
*Zorgboerderij Op Aarde
*Bij locaties van Argos Zorggroepen
*Bij Ipse de Bruggen
*Bij Catharina op Voorne
*Logeerhuis Poeh!

Aanbeveling Elza de troubadour:
Elza heeft een warme stem. Ze maakt daarmee contact met de bewoners van onze afdelingen.
Wat ik heel bijzonder vind is dat ze prachtig kan aansluiten per persoon. Ze gaat heel respectvol om met onze bewoners.
Ook stemt ze haar liederenkeus af op de wensen van de bewoners. Willen ze moderne liedjes horen, dan kan dat. Willen ze een Engels lied horen, of een jazz nummer, het kan allemaal. Van oud-Hollands tot nummers van bekende bands van deze tijd. Elza's flexibiliteit is groot en dat is heel fijn.
Haar lach is hartverwarmend en ze laat iedere keer weer een warm gevoel achter in de harten.
We bevelen haar van harte aan.

Eigenaresse Kleinschalig wonen mensen met dementie

Aanbeveling:
Positief: Kwaliteit, Professionaliteit, Responsiviteit, Waarde
Elza heeft de afgelopen periode 3 keer een optreden verzorgd bij ons in Sommelsdijk.
Onze woon/zorg locatie heeft Elza benaderd om buiten langs de woongroepen en bij balkons van de appartementen haar optreden te gaan doen. Dat heeft ze gedaan en het was een hele happening. Onze bewoners die toen nog niet naar buiten mochten hebben erg genoten van haar optreden. Zij weet met haar mooie stem en haar manier van oogcontact te maken , de juiste snaar te raken. Zij krijgt het voor elkaar dat bewoners mee doen met haar en als zij gaat zingen doet zij dat samen met de bewoners.Het is een kunst/ gave als je zoveel bewoners kunt raken en tegelijk activeren om met je mee te doen. Het was voor mij prachtig om dat van dichtbij mee te mogen maken.
Lieve Elza nogmaals hartelijk bedank en tot ziens.
Coordinator Erna Adriaansen

Aanbeveling:
Elza is op onze woonzorglocatie meerdere malen geweest. Wat zie ik als Elza er is;

Ze maakt echt contact met de bewoners, met de groep maar ook individueel.
Ze is creatief in haar kledingcreaties, muziek, spel en improvisatie.
Het allerbelangrijkste; ik zie hele blije bewoners als ze er is.
Dagbestedingscoach verpleegtehuis

Aanbeveling:
Ik heb heel veel mooie contactmomenten gezien. Prachtig hoe je aansluiting vindt bij onze bewoners.
Kleinschalig wonen mensen met dementie
Dagbestedingscoach

Aanbeveling:
We genieten ervan als Elza er is. Onze bewoners reageren heel sterk op haar. Elza krijgt door haar persoonlijke benadering hele mooie contactmomenten met onze bewoners. Ze is echt een aanwinst voor onze bewoners.

Aanbeveling:
Ik kan clown Kwep van harte aanbevelen. Ze vindt aansluiting bij mensen met een verstandelijke beperking.
Haar humor begrijpen ze en het is zo heerlijk om onze cliënten te zien genieten. Zingen vinden ze altijd leuk en de shows van clown Kwep zijn een aanrader vanwege de afwisseling van muziek en humor.
Teamleidster woongroepen Ridderkerk

Aanbeveling:

Elza heb ik het afgelopen jaar tijdens diverse optredens meegemaakt. Ze waren allemaal verschillend, maar ze hadden één ding gemeen: ze waren indrukwekkend, bijzonder en mooi. Zo was ik aanwezig bij een bezoek van clown Kwep aan een man met een verstandelijke beperking. Hij was terminaal en verbleef in een hospice. Clown Kwep zorgde voor een paar mooie geluksmomenten en ze had echt contact met hem!
Ook was ik aanwezig bij een optreden van clown Kwep bij een woongroep van mensen met dementie. De meeste bewoners vonden het geweldig en zongen heerlijk mee met haar. Maar er was één mevrouw en die zei luid en duidelijk clowns niet leuk te vinden. Ze keek zelfs vijandig. Op dit moment bleek de flexibiliteit en het inlevingsvermogen van clown Kwep. Ze ging dichtbij de boze mevrouw zitten en deed haar clowns-neus af. Ze praatte rustig, lief en open keek ze de mevrouw aan, zong een liedje en de stemming van mevrouw veranderde vrij snel. Ze vond clown Kwep-zonder-neus wel leuk en lief en ze genoot zichtbaar van de rest van het optreden, ook toen de rode neus weer opging.
De verjaardag van een 51-jarige man met een verstandelijke beperking heeft ze onvergetelijk voor hem gemaakt! Door de corona crisis mocht er helemaal geen bezoek komen, maar ineens kwam boerin Bep van de Warme Klank speciaal voor de jarige in de tuin zingen. De bewoners zaten binnen achter het glas en konden de zangeres goed zien. Het raam stond een klein beetje open, zodat ze haar ook konden horen! En wat hebben ze allemaal geweldig mee gezongen en wat hebben ze gelachen om de leuke grapjes.
Ik zou nog veel meer leuke en fijne momenten met Elza kunnen beschrijven. Maar dan wordt deze tekst vast te lang en is er misschien geen ruimte meer voor andere positieve berichten.
Monique Biert-Nakken,
Mentor van Stichting Mentorschap

Hellevoetsluis

Aanbeveling:
Elza is een hele lieve zachtaardige vrouw. Ze voelt onze bewoners heel goed aan. 'Aansluiten'.. dat is wat ze doet. Ze komt bij onze woongroep al meer dan een jaar elke maand en we genieten er van.
Teamleider woongroep Zuid-Holland


Aanbeveling:
Met enige regelmaat bezoekt Elza onze bewoners van verpleeghuis Grootenhoek.Het is altijd een groot plezier om te zien hoe de bewoners reageren op de onbevangen en spontane Elza die inspeelt op waar op dat moment behoefte is. Dit kan zijn: samen een liedje zingen, versjes opzeggen, maar ook voor een luisterend oor is ze te vinden. Een aantal bewoners reageert zelfs met: " oh, daar heb je haar weer, dat wordt weer leuk hoor ".
Toen de familie van deze mevrouw de foto zag, waren ze ook erg onder de indruk waren. Op deze manier kan familie ook zien wat een optreden/ activiteit met een bewoner doet.

Soms staan wij als begeleiders verbaasd over wat er nog naar boven komt, bewoner die ineens met de gitaar of mondharmonica van Elza een liedje spelen; bewoners die veel slapen, maar als Elza op bezoek komt haar met de ogen volgen en een glimlach om de mond hebben... prachtige momenten ontstaan hieruit. We hopen nog veel mooie momenten voor en met onze bewoners te mogen meemaken. Ze is inmiddels een graag geziene gast bij ons.

Mw. K. E. Verpleeghuis Grootenhoek- Activiteitenbegeleidster

Aanbeveling:
Wij hebben Elza nu een heel aantal keer mogen ontvangen op onze Pg afdelingen en op de somatische afdelingen van het verpleegtehuis. We zien hele mooie contactmomenten ontstaan. De bezoeken hebben een positief effect op onze bewoners. We willen dan ook graag de bezoeken voortzetten in 2022.
Regisseur Welzijn verpleegtehuis


Aanbeveling:
Vrijdag is Elza bij ons geweest, allen cliënten hebben op hun eigen manier genoten van de muziek die ze maakte.
Onze cliënten hebben een ernstig meervoudige beperking en we vonden het bijzonder om te zien hoe Elza aansluiting vond bij hen.
Medewerker woongroep

Aanbeveling:
We hebben met onze woongroep een super leuke middag met Boerin Bep.
Vrolijke muziek, gezongen en gedanst op afstand van elkaar op het dakterras. Workshop handpoppen gedaan, het was een geslaagde middag.
We hebben genoten.
Namens Rommerswale 1C bedankt voor deze leuke middag

Vriendelijke groet

T. R.
Medewerker dagbesteding "de hippe Zeeuw" + Rommerswale 1c Goes.

Aanbeveling:

Bij wijze van kennismaking is Elza 5 keer bij onze bewoners op bezoek geweest. Al vanaf het eerste bezoek waren 5 van de 9 bewoners meteen fan van haar. Na het 3e bezoek waren ze allemaal fan. Ze weet bij iedere bewoner de juiste snaar te vinden en geloof het maar; dat is bijzonder. Ze amuseert de hele groep met liedjes en spelletjes en individueel op de eigen kamer creëert ze een intiem eigen sfeertje waardoor ieder heel speciaal wordt. Het laatste bezoek was tijdens de familiebbq waar ze als Elza (Frozen) niet alleen onze bewoners maar ook ouders en andere familieleden voor zich won. Wij hebben nieuwe afspraken met haar gemaakt. Voor ons is ze een blijvertje.

Met een hartelijke groet,
Joke Dragt en Willem de Jong Thomashuis Ravensehoeve

Aanbeveling:

Evaluatie bezoekjes Clown Kwep

Op de High Five groep hebben wij nu een aantal keer bezoek gehad van Clown Kwep.  Dit was voor sommige cliënten van onze groep even wennen. Terwijl anderen gelijk contact met Kwep zochten en haar hielpen met bijvoorbeeld haar spullen tillen. Al na een aantal keer lieten de cliënten merken dat ze het allemaal fijn vinden dat Kwep aanwezig is. Tijdens het zingen deden sommige cliënten ook actief mee. De één zong hard mee en bewoog mee en een ander deed zijn vingers in zijn oren, maar luisterde wel mee. Sommige vonden het heel spannend allemaal, maar toch zien we dat ze enorm genieten.  Ze vinden het ook leuk als ze met de muziekinstrumenten, muziek mogen maken. Clown Kwep begint altijd met de hele groep in een kring en als de cliënten hun eigen werkje of knutsel doen, dan gaat Kwep ook 1 op 1 met de cliënten aan de slag. De cliënten reageren hier heel goed op. Kwep is heel rustig en voelt goed aan hoe ze een cliënt kan benaderen. Al met al reageren onze cliënten erg goed op de aanwezigheid van Clown Kwep. Wij zijn van mening dat een verdere samenwerking op prijs wordt gesteld.

Groetjes, Bianca  Team High Five
Westenrijck

Aanbevelingen
Alle kinderen met een verstandelijke beperking hebben van je komst genoten. Mooi hoe je inspeelt op elk persoon afzonderlijk, voor herhaling vatbaar.'
'Dankjewel voor je komst. We zien alweer uit naar de volgende keer. 1 van de bewoners met een verstandelijk niveau van 1,5 jaar zei na afloop toen je weer was vertrokken: 'Clown, volgende keer, zingen'! Ze kijkt dus erg uit naar de volgende keer.
'Wat was het geweldig. Deze humor begrijpen onze bewoners. Ze hebben zo heerlijk gelachen.'
'Tijdens het ontbijt hebben alle bewoners over clown Kwep gesproken. Je hebt echt indruk gemaakt en hen laten stralen.'

Aanbevelingen verpleegtehuis na bezoek PG afdeling:

'Wat bijzonder om te merken dat je contact kreeg met mevrouw A. Ze is in een vergevorderd stadium van haar dementie.'
'Mevrouw B. werd heel rustig en ontspannen van je bezoek en van het zingen. Wat heeft ze genoten'.
'Allemaal vonden ze je zo lief, ze vragen wanneer je weer terug komt'.
'Kippenvel, wat kun je als contactclown kleine wonderen verrichten.'

Recensie van een activiteitenbegeleidster van een verpleegtehuis:
'Ik vind het zo mooi om te zien wat er gebeurd tijdens een bezoek van je. De ogen van de mensen gaan weer sprankelen. De muziek brengt herinneringen naar boven. Mensen gaan meezingen en voelen zich heerlijk ontspannen.
We hopen dat je nog vaak terug zult komen!'

Recensie van een activiteitenbegeleidster van een verpleegtehuis:
"Je maakt mensen blij met je lieve uitstraling. Zingen zorgt voor blijde gezichten. Dankjewel voor je komst!'

'Wat een bijzonder verschil, mevrouw A. voor je komst of na je komst. Ze leefde helemaal op door de liederen.'

Reactie ontvangen per mail van een zorgmanager n.a.v. een optreden van Elza bij een woongroep voor mensen met een ernstige meervoudige beperking:

'We hebben mogen genieten van een leuke middag met Elza op onze groep met ernstig meervoudig beperkte mensen. Iedereen heeft op zijn of haar manier kunnen genieten. Elza past zich volledig aan op het niveau van onze bewoners. Topper!
Het is voor ons zeker voor herhaling vatbaar!"

Aanbevelingen verpleegtehuis somatiek:

'Oh, wat was dit gezellig voor de bewoners. Je weet de juiste snaar te raken bij hen." Meneer A. begon mee te zingen terwijl hij niet meer kan praten.

Aanbeveling n.a.v. workshops die gegeven zijn door Elza van Heijst
We vonden het erg leerzaam. Het was zo fijn om als team deze workshop bij jou te volgen. Het heeft ons weer een goede input gegeven om verder te gaan. Heel erg bedankt!
Teamleidster